Het multicultureel worden van Nederland heeft het ook als gevolg dat de Nederlanders andere culturen zijn gaan ontdekken. Wat de Antillianen en Surinamers, de Nederlanderse cultuur beïnvloed hebben is zeker hun passie voor dans, muziek, eten en omgang. Zo zie je dat Salsa, Roti, Merengue, Swa, Dushi, Tranquillo, Caribische feesten en Tropisch Carnaval al geïntegreerde termen zijn binnen de Nederlandse Cultuur. Met de komst van de Antillianen en Surinamers in Nederland hebben ze ook de dans meegenomen. Het ritmisch kunnen bewegen op een lekkere vrije muziek zonder al te veel regels over houding, telling en stappen. Zo had je dus in het begin de salsa dat gewoon gedanst werd hoe je het maar wou! Dus er waren geen regels zoals op de 1ste tel met je linker been starten naar voren. Het maakte toen niet uit! Je danste gewoon en je hebt lol. In de jaren 60-70-80 was de merengue wel veel populairder dan de Salsa. Het had naar mijn mening drie belangrijke redenen:

  1. De mensen wilden in die periode zonder complexiteit met elkaar lekker dansen en genieten van elkaar
  2. Het was in die tijd ook veel spannender om dicht tegen elkaar aan te staan dan nu. In die tijd moest alles stiekem gebeuren en had je niet te maken met de vrijheid die Nederland nu kent
  3. Salsa had een ouderwets image. In die tijd dacht men dat alleen oudere mensen salsa kon dansen.

Hype?
Op een gegeven moment werd de Salsa weer populair in begin jaren 90 door steeds meer komst van Antillianen in Nederland. Echter de Antillianen dansten de Salsa toen met RECHTS VOOR op de 3de tel. Dat hebben ze meegenomen door hun populaire folklore en carnavaldans de TUMBA.
Die tijd heb ik nog meegemaakt, maar echter begon Marlon en ik meer te realiseren dat het lekkerder is op de 1ste tel te dansen dan op de 3de. Puur het feit dat als je de salsamuziek analyseert je de breaks en de accenten beter kan pakken dan op de 3de tel. In die tijd zijn we ook begonnen met Salsipuedes. We kozen er direct voor om met een duidelijke structuur te gaan doceren door alles op de 1ste tel te doen. Dus wat dat betreft zaten we meteen goed. De eerste lessen telden 50 cursisten in een klein Spaans café dat nu niet meer bestaat. We groeiden heel snel omdat het steeds populairder werd. Hype?

Salsipuedes in Nederland
In 1998 werd Salsipuedes in een keer met 1 optreden heel bekend in heel Nederland. Dat gebeurde op de 1ste Europesche salsafestival in Haarlem. We dansten toen een show waarvan de choreografie op RECHTS VOOR 1ste tel was. Terwijl de rest allemaal op links voor dansten. We kregen een standing ovation. Als we nu in deze tijd dezelfde show zouden dansen, zal het niet dezelfde impact hebben als toen. Zo nu en dan hoor je mensen nog steeds over dat ene show praten.

Impact van festivals
Velen kwamen snel tot de ontdekking dat er meerdere stijlen zijn in de rest van de wereld.
Al snel werd Nederland overspoeld door verschillende stijlen die uit Amerika zijn komen overwaaien. Heel Nederland begon te realiseren dat ze zich zouden moeten gaan aanpassen aan de rest van de wereld om zo ook op internationaal gebied mee te kunnen te doen. Door het bezoeken van festivals werden de dansers en leraren steeds meer gecharmeerd en beïnvloed door de andere stijlen.
Zo kwam je in die tijd niet om grote namen heen zoals: Eddie Tores, Felipe Polanco, Salsa Brava, Johnny Vasquez, Carribean Soul Dancers, Los Rumberos, Angel Ortiz enz enz….

Ontdekkingen
Ik maakte de eerste discussies mee waarom de Antillianen met RECHTS VOOR danste en de rest van de wereld met LINKS VOOR? Dus ging ik op ontdekking en ik had vele gesprekken met collega's in andere grote steden in Nederland. Ook ging ik toen naar Puerto Rico en ontdekte dat de Antillianen inderdaad de enigen waren. De resterende landen zoals LA, NY en Puerto Rico dansten allemaal met LINKS voor. Tevens kwam ik tot de ontdekking dat de jongens uit LA op de 1ste tel danste en Puerto Ricanen en New Yorkers op de 2de tel.

Structuur
Vanaf jaar 2000 is er dus een rage in Nederland geweest in de LA style. Het dansen op de 1ste tel met LINKSVOOR. We kwamen vrij snel tot de ontdekking dat er een salsaglobalisering plaats vond en dus hebben we in 1999 een Switch cursus georganiseerd om zo iedereen om te zetten van RECHTSVOOR naar LINKSVOOR. Wereldwijd is er een duidelijke keuze geweest om te doceren met LINKSVOOR op de 1ste tel. Wat fijn hiervan is dat je momenteel overal ter wereld met elkaar salsa kan dansen, omdat er steeds meer een eenduidige structuur is ontstaan. Sinds 2003 is er duidelijk weer een nieuwe stijl aan het ontwikkelen in Nederland, en dat is om op de 2de tel te dansen.

Tegenwoordig
Wat je nu steeds meer ziet is dat de overgrote deel van salsa dansers op de 1ste tel dansen en de vergevorderden gaan steeds meer op de 2de tel dansen. Het dansen op de 2de tel wordt ook wel eens Mambo genoemd. Dit is een oude dans waar je met veel styling en footwork moet dansen. De pioniers van de mambo zijn bijv. Tito Puente en de Mambo Legends.

Je bevindt je hier: